Mák(darált)
A népi gyógyászatban a mákolaj magas foszfortartalma elősegíti a kalcium felszívódását és a csontokba való beépülését. A máknak magas a kalciumtartalma, sok E-, C-, és B-vitamin található meg benne. Emellett rengeteg cinket is tartalmaz, ami a növekedést és a fejlődést befolyásoló enzimek kofaktora, illetve az immunrendszer támogatásában is nagy szerepe van.
Lencse
Étrendi hatását és biológiai értékét tekintve a lencse felülmúlja babot, vagy a borsót. 28% könnyen emészthető fehérjét és szabad aminosavakat, B1, B2 vitamint tartalmaz. Mivel a glikémiás indexe alacsony, cukorbetegek is fogyaszthatják.
A lencse fontos fehérjeforrás, a vegetáriánusok számára elsőrendű táplálék.
Indiában lisztformában is mindennapos élelmiszer.
A lencséből leggyakrabban leves vagy főzelék készül, de salátának is kitűnő. Főzés előtt néhány órára be szokták áztatni, így hamarabb megfő.
Ázsia hegyvidékeiről terjedt el. Jelenleg Európa déli, délkeleti részein, főleg a Földközi-tenger mentén fekvő országokban termesztik.
Dió (darált)
A dióbél gazdag A, B, C és E-vitamin forrás; emelett magas omega3 zsírsav tartalommal bír.
Sárgaborsó
Száraz, hántolt, felezett kerti zöldborsó, a hüvelyesek legegészségesebb fajtája. Sárga és zöld színű változata létezik. Nem csupán magas a fehérje, B vitamin és rost tartalmuk, de szinte teljesen zsírmentesek. A felesborsó csökkenti a koleszterin szintet, stabilizálja a vércukrot, izoflavonid tartalma pedig megelőzheti a rákosodást.
Főzés közben hamar szétesik. Többnyire leves és főzelék készül belőle.
Szárazbab(fehér)
A legmagasabb rosttartalmú babféle, így nagyon egészséges és koleszterinbarát, ráadásul tele van káliummal is. Utóbbi miatt remek vérnyomáscsökkentő étel - egy felmérés szerint rendszeres fogyasztása nagyobb mértékben csökkenti a vérnyomást, mint a sóbevitel csökkentése.
Árpagyöngy(gersli)
Az árpagyöngy hántolt és méret szerint osztályozott árpa. A gersli szó a német Gerste (árpa) kicsinyített formája. Tibetben az árpaszemeket homokkal összeforrósítják, leszitálják, szárítják, és ezután hántolják lábbal taposva. A modern előállítás hántolóüzemekben történik, ahol az árpaszemeket hántolják és osztályozzák.